Beleidsdoel 7-3 Klimaatbestendig Zuid-Holland, opgewassen tegen de effecten van klimaatverandering en bodemdaling
Hoofdlijnen van de beleidsuitvoering
In 2023 lopen de incidentele middelen voor proces, onderzoek en netwerkvorming in het kader van ons versnellingsprogramma ‘Weerkrachtig Zuid-Holland’ af. Het programma heeft dan, langs de 7 afgesproken stappen in het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, kennis, instrumentarium, samenwerkingsnetwerken en handelingsperspectief opgeleverd voor zowel provincie zelf als voor onze strategische partners. Daarmee zijn de randvoorwaarden voor ons als provincie en voor onze strategische partners om klimaatadaptief te kúnnen handelen ingevuld. De stap naar daadwerkelijk uitvoeren van een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting in 2050 is daarmee echter nog niet gemaakt.
Ondertussen komen de effecten van klimaatverandering (zeespiegelstijging, extreme neerslag, droogte, hitte) steeds sneller op ons af (IPCC, KNMI). Om Zuid-Holland, ondanks de risico’s van zeespiegelstijging en extremer weer, ook na 2050 een aantrekkelijk en veilig vestigingsgebied te laten zijn en onze economische en groeiambities te kunnen realiseren, zijn concrete keuzes en beperkingen in ons ruimtegebruik urgent en forse investeringen in versterking van het bodem-, water- en groensysteem noodzakelijk. In de begroting zijn, ook binnen de andere ambities, geen middelen voorzien of gereserveerd waarmee we als provincie kunnen bijdragen aan de benodigde versnelling in de uitvoering hiervan.
Toelichting op budgetfluctuaties in het beleidsdoel
De materiële middelen binnen dit beleidsdoel zijn incidenteel toegekend voor de huidige collegeperiode en vallen daarmee weg na 2023.
Prioritaire onderwerpen
Voor de periode na 2023 en in zekere mate al voor de Begroting 2023 zal er gekeken moeten worden naar de noodzaak van de continuering van dit beleidsdoel en de middelen die hier mede in het kader van begroting in evenwicht beschikbaar voor kunnen worden gesteld.